Φτιάξτε με απλά υλικά ζουμερά μηλοπιτάκια για όλη την οικογένεια
Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Για τη συναρμολόγηση γέμισης - ζύμης
Πηγή - sidagi.gr
Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
- 114 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
- 10 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- 380 γραμμάρια αλεύρι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 κρόκο αυγόυ χτυπημένο για το άλειμα
- Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 6 μήλα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
~ ¤ ~
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε το αλάτι.
- Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
- Προσέχουμε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα και στεγνά.
- Μετά προσθέτουμε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ' ότι χρειάζεται.
- Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης - ζύμης
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε κομματάκια τα μήλα.
- Τα ρίχνουμε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη μέχρι έχει πάχος 1/2 εκ. Στη συνέχεια παίρνουν ένα κυκλικό κουπ πατ και κόβουμε τη ζύμη σε δύσκους.
- Ρίχνουμε στην άκτη του κάθε δίσκου ζύμης 1 έως και 2 κουταλιές σούπας από τη γέμιση μήλου και καλύπτετε τα μυλοπιτάκια με το υπόλοιπο της ζύμης πάνω τα μήλα και πιέζουμε ένα πιρούνι τα τοιχώματα για να κολλήσει καλά.
- Χαράσσουμε τα μυλοπιτάκια με ένα μαχαίρι στο πάνω μέρος και τα τοποθετούμε σε τάψί με λαδόκολλα.
- Στη συνέχεια τα αλείφουμε με κόκο αυγού.
- Προαιρετικά πασπαλίζετε και με λίγη ζάχαρη.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά τα μυλοπιτάκια στους 180 βαθμούς.
- Στο τέλος πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.
Πηγή - sidagi.gr