ΜΕΝΟΥ

Pages

Κέικ λεμόνι με κρέμα βατόμουρο του Διονύση Αλέρτα

Μια εκπληκτική γεμάτη γεύση δημιουργία του Διονύση Αλέρτα.


Χρόνος Προετοιμασίας 30'








Υλικά
  • 320 γρ. πουρέ βατόμουρο
  • 796 γρ. ζάχαρη
  • 18 αυγά
  • 690 γρ. βούτυρο
  • 168 ml. κρέμα γάλακτος
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 λεμόνια το ξύσμα τους


~ ¤ ~


Εκτέλεση
Για την κρέμα βατόμουρο:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πουρέ βατόμουρου, τα 480 γρ. ζάχαρη και τα 5 αυγά. 
  • Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα μας να φτάσει τους 82ο C.(αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει την πρώτη βράση). 
  • Αποσύρουμε από την φωτιά, και μόλις πέσει η θερμοκρασία του στους 40οC (να είναι χλιαρό), προσθέτουμε τα 600 γρ. βούτυρο και μιξάρουμε με μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να έχουμε μια φίνα κρέμα με λεία υφή.


Για το κέικ λεμόνι:
  • Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα τους 13 κρόκους με τα 316 γρ. ζάχαρη για περίπου 15 λεπτά.
  • Λιώνουμε τα 90 γρ. βούτυρο, και κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το bakingpowder. 
  • Έπειτα στο μείγμα του κρόκου και της ζάχαρης, προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)και το ξύσμα λεμονιού. 
  • Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το bakingpowder τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια μαρίζ, έως ότου να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μία αντικολλητική μακρόστενη φόρμα (30 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για περίπου 50-55 λεπτά. 
  • Για να ελέγξουμε αν το κέικ μας ψήθηκε, το τρυπάμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο, και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με κρέμα βατόμουρο



Πηγή - cookbox.gr