Μία λαχταριστή συνταγή που πρέπει όλοι να δοκιμάσετε
Προετοιμασία 15΄
Αναμονή 15΄ + 2 ώρες
Μαγείρεμα περίπου 20΄
Υλικά για 4 μερίδες
- 1.200 γρ. μπριζολάκια από χοιρινό λαιμό, πάχους περίπου 1 εκ.
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο θέλουμε)
- 1 κομμάτι περίπου 3 εκ. τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 100 ml σάλτσα σόγιας (προτιμάμε βιολογική)
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι, τριμμένο
Εκτέλεση
- Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι και τη σάλτσα σόγιας.
- Μετά από 4 λεπτά και αφού το μείγμα έχει αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα μπριζολάκια και τα περιχύνουμε με το μείγμα.
- Τα αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, γυρίζοντάς τα όσο το δυνατόν πιο συχνά ώστε να «πιάσει» παντού η μαρινάδα.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, στραγγίζουμε τα μπριζολάκια ελαφρώς από τη μαρινάδα και τα βάζουμε στο καυτό σκεύος (αν χωράνε, διαφορετικά ψήνουμε σε 2 δόσεις).
- Κρατάμε τη μαρινάδα στην άκρη.
- Ψήνουμε για 5 - 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά όση μαρινάδα χρειάζεται για να «καραμελώσει» το κρέας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
- Ψήνουμε για άλλα 5 - 8 λεπτά.
- Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχουν ψηθεί και αποσύρουμε, διαφορετικά προσθέτουμε λίγη μαρινάδα επιπλέον και ψήνουμε για λίγο ακόμη.
Συνοδεύουμε με ψητές ή τηγανητές πατάτες
Πηγή - γαστρονόμος