ΜΕΝΟΥ

Pages

Σαλάτα με σταφύλι και μαστέλο Χίου

Πλούσια, χορταστική και άκρως φθινοπωρινή σαλάτα!



Προετοιμασία 15΄
Ψήσιμο





Υλικά για 4 με 6 μερίδες
  • 5 - 6 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτες πρασινάδες της αρεσκείας μας (λόλες, σαλάτες, αντίδια, άισμπεργκ, μαρούλια κ.λπ.)
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 - 2 ραπανάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλές φέτες ή τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρώγες από λευκό σταφύλι (χωρίς κουκούτσια)
  • 300 γρ. χαλούμι ή μαστέλο Χίου ή ταλαγάνι (ή άλλο σαγανοτύρι), σε μέτριους κύβους
  • ελάχιστο λάδι για το τυρί
  • Για τη σάλτσα
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

~ ¤ ~

Εκτέλεση
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  • Μόλις κάψει καλά, βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους κύβους του τυριού. 
  • Τους σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα από όλες τις πλευρές.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά μας με το ραπανάκι και το σταφύλι. 
  • Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τη σαλάτα. 
  • Ανακατεύουμε καλά, σκορπίζουμε το ψημένο τυρί και σερβίρουμε αμέσως προτού μαραθεί η σαλάτα. 
  • Συνοδεύουμε με ψωμί (μπορούμε να το φρυγανίσουμε ελαφρώς) ή αραβικές πίτες (ψημένες για λίγα λεπτά στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές).


Πηγή - γαστρονόμος