Μία γευστική τάρτα που θα σας αφήσει άφωνους
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Ψήσιμο: 35 λεπτά
Υλικά για 6-8 άτομα
Για την ζύμη
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Πηγή - ethnos.gr
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Ψήσιμο: 35 λεπτά
Υλικά για 6-8 άτομα
Για την ζύμη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουτ. σούπας νερό
- ελάχιστο αλάτι
Για την γέμιση
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 3 κρεμμύδια μεγάλα σε ροδέλες
- 1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 2 αβγά
- 5 κλωναράκια μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
~ ¤ ~
- Tρίβουμε με το χέρι μας το βούτυρο με το αλεύρι σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.
- Pίχνουμε το νερό, το αλάτι και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην κολλάει στα δάχτυλα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τον φαρδύ πλάστη, λαδώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε καλά τη ζύμη, με τις άκρες να προεξέχουν.
- Tρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης.
- Σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμύδια σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν.
- Aλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμύδια ομοιόμορφα στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με το τυρί.
- Xτυπάμε την κρέμα με τα αβγά και περιχύνουμε το μείγμα.
- Kόβουμε τη ζύμη που προεξέχει ή σχηματίζουμε έναν κόθρο στο χείλος της ταρτιέρας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Πηγή - ethnos.gr