menu22

Σπιτικά πατατάκια

Φτιάξτε σπιτικά πατατάκια που θα σας ξετρελάνουν.








Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας.
Μερίδες : για 2 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : προετοιμασία 5΄, τηγάνισμα περίπου 13΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 600 γρ. πατάτες για τηγάνισμα (Τρίπολης, Νευροκο­πίου, Κύπρου), ξεφλουδισμένες
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πάπρικα γλυκιά και καυτερή σε σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
  • Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες (2 χιλιοστών), σχεδόν «φλούδες», με το εργαλείο που λέγεται μαντολίνο και κάνει για αυτού του είδους τις δουλειές (το βρίσκουμε σε μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας). Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα πολύ καλό κοφτερό μαχαίρι, όμως πρέπει να προσέξουμε να τις κόψουμε λεπτές. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τις ξεπλένουμε. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε. 
  • Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος (π.χ. σε μια κατσαρόλα) και μόλις κάψει και αρχίσει να τσιτσιρίζει (αλλά όχι να βγάζει καπνούς), ρίχνουμε τα πατατάκια και τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, για 5 - 6 λεπτά την κάθε δόση, ώσπου να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρώς (είναι σημαντικό να τηγανιστούν σε μπόλικο λάδι και σε δύο δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν αντί να τηγανιστούν). 
  • Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Οσο είναι ζεστά τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με τα δύο είδη πάπρικας (αν θέλουμε). Τα αφήνουμε κατά μέρος, όχι σκεπασμένα, για να μη μαλακώσουν.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου