Συνταγή : Εφη Γιαλούση
Προετοιμασία : 30 λεπτά
Αναμονή : 1 ώρα + 1 ώρα
Μαγείρεμα : 15-20 λεπτά
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 6 άτομα
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1½ φλιτζάνι νερό περίπου
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 150 γρ. κιμά αρνίσιο
- 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο ή φρέσκια πιπεριά καυτερή (τσίλι)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- αλάτι, πιπέρι χοντροκοπανισμένο
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι πρόβειο
~ ~ ~ ~ ~ Eκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Ριχνουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε μια λεκάνη.
- Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά, ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
- Βάζουμε τον κιμά σε μεγάλο ξύλο κοπής, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το σκόρδο, τον μαϊντανό, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, και κόβουμε τα υλικά ξανά και ξανά με μεγάλο μαχαίρι, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, να γίνουν ένα μείγμα λαστιχωτό και ομοιογενές.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέτρια κομμάτια.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με πλάστη και με τα δάχτυλα.
- Τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και απλώνουμε επάνω λίγη γέμιση, έτσι ώστε να πάει παντού, αφήνοντας ένα κενό περιμετρικά.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Ψήνουμε τα λαχματζούν στους 220°C για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Καίμε το βούτυρο στο τηγάνι και μόλις βγουν από τον φούρνο τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο και λίγο λεμόνι.
- Συνοδεύουμε τα λαχματζούν με γιαούρτι και σερβίρουμε.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου