ΜΕΝΟΥ

Pages

Μακεδονίτικο καταφιώτικο


Μία μοναδική Μακεδονίτικη συνταγή στο πιάτο σας.








Συνταγή : Sidagi.gr
Μερίδες : για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  περίπου 240΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 2 κιλά αρνί κομμένο σε μερίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 4 κόκκινα ξερά κρεμμύδια
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 4 πιπεριές κόκκινες
  • 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. κοκκινοπίπερο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε για 30΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. 
  • Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια και τις πιπεριές σε ροδέλες. 
  • Κατόπιν καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες όπως για το μουσακά. 
  • Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.
  • Από πάνω βάζουμε μία στρώση το κρέας, καλύπτουμε με μία στρώση κρεμμύδια, μετά πιπεριές και τελειώνουμε με μία στρώση ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. 
  • Προσθέτουμε το σκόρδο. 
  • Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το κοκκινοπίπερο και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. 
  • Περιχύνουμε το καταφιώτικο με 1 φλ. ζωμό (απ’ αυτόν μέσα στον οποίο έβρασε το κρέας) και τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο. 
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι, ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια το κλείνουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250οC στις αντιστάσεις για 30΄, να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 160οC. 
  • Σιγοψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες. Μη σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Στην Κοζάνη το ψήνουν όλη τη νύχτα στους 100οC μέχρι την επομένη το μεσημέρι και γίνεται λουκούμι!
  • Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.

Πηγή - sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου