Μία μοναδική Μακεδονίτικη συνταγή στο πιάτο σας.
Συνταγή : Sidagi.gr
Μερίδες : για 6-8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : περίπου 240΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 2 κιλά αρνί κομμένο σε μερίδες
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 4 κόκκινα ξερά κρεμμύδια
- 4 πιπεριές πράσινες
- 4 πιπεριές κόκκινες
- 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
- 2 πατάτες μεγάλες
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ.σ. κοκκινοπίπερο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε για 30΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια και τις πιπεριές σε ροδέλες.
- Κατόπιν καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες όπως για το μουσακά.
- Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.
- Από πάνω βάζουμε μία στρώση το κρέας, καλύπτουμε με μία στρώση κρεμμύδια, μετά πιπεριές και τελειώνουμε με μία στρώση ντομάτες κομμένες σε ροδέλες.
- Προσθέτουμε το σκόρδο.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το κοκκινοπίπερο και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
- Περιχύνουμε το καταφιώτικο με 1 φλ. ζωμό (απ’ αυτόν μέσα στον οποίο έβρασε το κρέας) και τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι, ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια το κλείνουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250οC στις αντιστάσεις για 30΄, να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 160οC.
- Σιγοψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες. Μη σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Στην Κοζάνη το ψήνουν όλη τη νύχτα στους 100οC μέχρι την επομένη το μεσημέρι και γίνεται λουκούμι!
- Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου