Μία κλασική συνταγή για ολη την οικογένεια
Χρόνος Προετοιμασίας : 120΄
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 8 άτομα
- 1 γλυκοπατάτα μεγάλη ή 2 μικρές
- 30 ml. γάλα
- 480 ml. κρέμα γάλακτος
- 110 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 8 αυγά μόνο τους κρόκους
- 1 βανίλια
- 1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 30 ml Βourbon
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Στρώνουμε με αλουμινόχαρτο ένα ταψί και βάζουμε εκεί την γλυκοπατάτα.
- Τρυπάμε την γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι σε όλη της την επιφάνεια.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Βγάζουμε απο το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει αφαιρούμε τη φλούδα της.
- Κόβουμε την γυλκοπατάτα σε κομμάτια και την βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το γάλα. Επεξεργαζόμαστε μέχρι να γίνει πουρές.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
- Ετοιμάζουμε 8 πυρίμαχα μπολάκια τα οποία τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τη μισή ποσότητα της κανονικής ζάχαρης. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά.
- Σε ένα μπόλ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Σιγά σιγά προσθέτουμε τη μισή κρέμα γάλακτος που έχουμε ζεστάνει και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Μεταφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το bourbon, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, 1 φλ.τσ. απο τον πουρέ της γλυκοπατάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.
- Περνάμε το μίγμα απο κόσκινο και το μοιράζουμε στα 8 μπολάκια.
- Προσθέτουμε στο ταψί με τα μπολάκια αρκετό νερό ώστε να τα καλύψει μέχρι τη μέση και ψήνουμε στο φούρνο για 45-55 λεπτά.
- Βγάζουμε απο το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Βγάζουμε τα μπολάκια απο το ψυγείο και πασπαλίζουμε το καθένα με 1,5 κ.γ. ζάχαρη.
- Με τη βοήθεια του φλόγιστρου καραμελώνουμε τη ζάχαρη στην επιφάνεια του γλυκού.
- Εναλλακτικά βάζουμε τα μπολάκια σε μέτριο φούρνο μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.
Πηγή - cookbox.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου