Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου (Γαστρονόμος)
Προετοιµασία : 10΄
Αναµονή : 30΄
Μαγείρεµα+Ψήσιµο : περίπου 1½ ώρα
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 1 ταψάκι 20 εκ.
- 2 φύλλα κουρού
Για τη γέμιση
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
- 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 20 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
- 80 γρ. κοπανιστή Μυκόνου
- 80 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
- 120 γρ. φέτα, τριμμένη
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το άλειμμα
- 1 κρόκος ανακατεμένος με 2 κουτ. γλυκού νερό
- 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού σουσάμι, καβουρδισμένο
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
Γέμιση : - Σε ένα σκεύος με βαρύ πάτο σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια στο βούτυρο και στο λαδι για 15 λεπτά.
- Ρίχνουμε 150 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, για περίπου 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Πίτα :
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι και στρώνουμε το ένα φύλλο. Κόβουμε το φύλλο 2 εκ. από το χείλος του ταψιού.
- Προσθέτουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με το κουτάλι. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και το κόβουμε 1 εκ. από το χείλος.
- Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα κορδόνι περιμετρικά στο ταψί.
- Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
- Κάνουμε 3 - 4 χαρακιές απαλά στο επάνω φύλλο και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει και από κάτω.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου