Λαχταριστή πίτα με αλμυρό τυρί, ελιές και γλυκά αχλάδια συνθέτουν ένα απολαυστικό και πρωτότυπο ορεκτικό!
Απαιτούμενος χρόνος : 75 λεπτά
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
Πηγή - sidagi.gr
Απαιτούμενος χρόνος : 75 λεπτά
~ ~ ~ ~ ~ Υλικά ~ ~ ~ ~ ~
Για 4-6 άτομα
- 2 αχλάδια ώριμα κομμένα σε φέτες
- 250 γραμμάρια τυρί μετσοβόνε κομμένο σε κύβους
- 100 γραμάρια κρέμα γάλακτος
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 αυγά
- 50 γραμμάρια μαύρες ελιές (αφαιρούμε το κουκούτσι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κυμίνου
- 1 κουταλιά φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- για τη ζύμη της πίτας:
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 αυγό
- 15 γραμμάρια αλάτι
- 175 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο σε κύβους
~ ~ ~ ~ ~ Εκτέλεση ~ ~ ~ ~ ~
- Λαχταριστή πίτα με αλμυρό τυρί, ελιές και γλυκά αχλάδια συνθέτουν ένα απολαυστικό και πρωτότυπο ορεκτικό!
- Για να φτιάξουμε τη ζύμη της πίτας βάζουμε σε μια λεκάνη 250 γραμμάρια αλεύρι.
- Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.
- Δουλεύουμε το αλεύρι και το βούτυρο με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν σαν σπασμένος τραχανάς.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 αυγό και 15 γραμμάρια αλάτι και τα ανακατεύουμε με τα άλλα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη η οποία δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
- Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη,σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.
- Στη διάρκεια του χρόνου αυτού φτιάχνουμε τη γέμιση της πίτας.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 300 ml νερό μαζί με 100 γραμμάρια ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν και αυτά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν βράσουν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών περίπου.
- Την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα και την τρυπάμε σε κάποια σημεία με το πιρούνι ώστε να μην φουσκώσει όταν θα την ψήσουμε.
- Ανοίγουμε το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τα αχλάδια στον πάτο της πίτας,συνεχίζουμε με μια στρώση καπνιστό τυρί.
- Τελειώνουμε με τους σπόρους κύμινου και τις ελιές.
- Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος, 2 αυγά,αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από την πίτα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο.
- Βάζουμε την πίτα να ψηθεί για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου