ΜΕΝΟΥ

Pages

Σεσκουλοντολμάδες από την Κύπρο

Μια φανταστική συνταγή από τη Κύπρο δια χειρός Χριστόφορου Πέσκια.








Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας.
Μερίδες : Για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 2 ώρες, Ψήσιμο 2 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 60 μεγάλα φύλλα από σέσκουλα, καθαρισμένα + 15 ακόμη, για να τα στρώσουμε στην κατσαρόλα

Για τη γέμιση
  • 1 κιλό χοιρινός κιμάς (από σπάλα και μπούτι)
  • 600 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. ρύζι γλασέ
  • 5 κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη «σάλτσα»
  • 400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  • 150 ml χυμός λεμονιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα
  • Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βουτάμε τα 60 φύλλα από τα σέσκουλα στιγμιαία, για 1 - 2 δευτερόλεπτα, να ζεματιστούν και να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε πετσέτες να στεγνώσουν. Απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα από τα σέσκουλα με τα «νεύρα» προς τα μέσα και βάζουμε 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από τη γέμιση στη βάση κάθε φύλλου. Σκεπάζουμε με τις πλευρές του φύλλου που βρίσκονται δεξιά και αριστερά και τυλίγουμε το φύλλο σε σχετικά σφιχτό ρολό. Τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα φύλλα σε σφιχτά ρολά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  • Στρώνουμε τα μισά από τα 15 σεσκουλόφυλλα που είχαμε κρατήσει σε ένα μέτριο βαθύ ταψί, ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα (για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες) και βάζουμε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο και σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της «σάλτσας» και περιχύνουμε τους ντολμάδες.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σεσκουλόφυλλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου