ΜΕΝΟΥ

Pages

Τσιγαριαστό (σφακιανό)

Το τσιγαριαστό ρίφι, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Σφακίων και της δυτικής Κρήτης, φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά, κατσικάκι (ή αρνάκι), ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.






Συνταγή : Γαστρονόμος.
Μερίδες : Για 4-5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10' Ψήσιμο 1 - 1½ ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 1½ κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (χρειαζόμαστε κομμάτια μετρίως λιπαρά αλλά όχι άπαχα - μπορούμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε μέρος του ζώου από το λαιμό μέχρι το μπούτι· ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τεμαχίσει το κρέας με το κόκαλο σε κομματάκια περίπου 4 εκ.)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 120 ml κρασί ξηρό, λευκό ή κόκκινο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
  • Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί, το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (π.χ. για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1 - 3, τη βάζουμε στο 1), το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 - 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει.
  • Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας· θα δούμε ότι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και το κρέας να μείνει μόνο με το λίπος του. Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες.
  • ΜυστικόΑνάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά, το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 - 8 μηνών.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου