
Συνταγή : γαστρονόμος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 60 ml + 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 60 ml + 2 κουτ. σούπας σάκε*
- 60 ml + 2 κουτ. σούπας μίριν*
- 475 ml ζωμός dashi ή άλλος ζωμός που έχουμε διαθέσιμο ή νερό
- 2 κουτ. σούπας σκούρο σησαμέλαιο (βρίσκουμε σε κάποια μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα, αλλιώς χρησιμοποιούμε κανονικό σησαμέλαιο)
- 500 γρ. λωρίδες από μοσχάρι (από φιλέτο ή κόντρα), πάχους 1 εκ.
- 50 γρ. ζάχαρη
- 6 φλιτζ. μαγειρεμένο γιαπωνέζικο ρύζι (για σούσι ή άλλο)* ή άλλο ρύζι της αρεσκείας μας (μπασμάτι, γλασέ κ.λπ.) – το μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
- shichimi togarashi* ή σκόνη τσίλι ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι (προαιρετικά)
* σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα
Εκτέλεση
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα σόγιας με το σάκε, το μίριν και τον ζωμό και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κρέας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 10 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ρίχνουμε το μείγμα σόγιας στο τηγάνι. Σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Όσο το μοσχάρι σιγοβράζει, αφαιρούμε με ένα μεγάλο κουτάλι τυχόν αφρούς που εμφανίζονται στην επιφάνεια.
- Μοιράζουμε το ρύζι σε 4 μεγάλα μπολ. Βάζουμε το μοσχαράκι με τη σάλτσα σε ένα κουτάλι πάνω από το ρύζι και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με shichimi togarashi, φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου