
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 8 μικρές φρέσκες σαρδέλες (περίπου 1 κιλό)
- xοντρό αλάτι
- ¾ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Ορεινές Περιοχές
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 3-4 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας τα λέπια με ήπιο τρόπο, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
- Κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία σχισμή κατά μήκος των κοιλιών.
- Αφαιρούμε τα εντόσθια και καθαρίζουμε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
- Πιάνουμε την κορυφή της σπονδυλικής στήλης της κάθε σαρδέλας και την αφαιρούμε με μία γρήγορη κίνηση.
- Ανοίγουμε όλες τις σαρδέλες, σαν ένα βιβλίο. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι.
- Ζεσταίνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για 30 έως 45 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, μέχρι να γίνουν αδιαφανείς.
- Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή σπάτουλα, τις μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα αρώματά του, αλλά όχι να ροδίσει, περίπου 1 λεπτό.
- Ανανατεύουμε το μαϊντανό και μαγειρεύουμε για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πάνω από τις σαρδέλες.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή - Dimitris Skarmoutsos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου