
Συνταγή : sidagi.gr
Μερίδες : Για 8 - 10 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 315΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1 γαλοπούλα(περίπου 5 κιλά)
- 250 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 5 φλιτζάνια τσαγιού κρουτόν
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- κονιάκ
- αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καψαλίζουμε τη γαλοπούλα και την πλένουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Στη συνέχεια τη σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- Τρίβουμε μέσα στο άνοιγμα της κοιλιάς και του στομαχιού αλεύρι και την ξεπλένουμε.
- Αφήνουμε τη γαλοπούλα να στραγγίσει καλά και την πασπαλίζουμε μέσα στην κοιλιά αλάτι και πιπέρι.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε τις φέτες ψωμιού σε μικρούς κύβους και τους σοτάρουμε με το βούτυρο μέχρι να ροδίσουν.
- Αναμειγνύουμε το μείγμα κρεμμυδιών,τα κρουτόν, αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο, μερικές κουταλιές κονιάκ και ½ φλιτζάνι νερό.
- Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά και το στομάχι της γαλοπούλας και ράβουμε το άνοιγμα.
- Δένουμε τις φτερούγες με το σώμα και τα μπούτια με την ουρά.
- Βουτάμε ένα τουλπάνι σε βούτυρο,το διπλώνουμε στα τέσσερα και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα.
- Την τοποθετούμε σε ταψί επάνω σε σχάρα.
- Βάζουμε επάνω αλουμινόχαρτο σαν καπέλο, προσέχουμε ανάμεσα στην επιφάνεια της γαλοπούλας και του αλουμινόχαρτου,να υπάρχει ένα μικρό κενό.
- Ψήνουμε τη γαλοπούλα σε σιγανό προς μέτριο φούρνο για 4-5 ώρες.
- Μια ώρα πριν τη βγάλουμε από το φούρνο,βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το τουλπάνι και την περιχύνουμε μια ή δύο φορές με λίγο βούτυρο.
- Στη διάρκεια του ψησίματος,για να μην καεί η σάλτσα της στο ταψί,ρίχνουμε μερικές κουταλιές νερό.
- Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή με σαλάτα.
Πηγή - sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου