
Συνταγή : Νένα Ισμυρνόγλου.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 50΄, Μαγείρεμα 1 ώρα και 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.
Υλικά
- 800 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, κομμένο σε κύβους περίπου 3 εκ.
- 1.200 γρ. (καθαρό βάρος - περίπου 1½ κιλό ακαθάριστα) ραδίκια πικρά, καθαρισμένα , χοντροκομμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 μέτρια καρότα, σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- περίπου 10 ίνες κρόκου Κοζάνης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο (ή όσο θέλουμε)
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι, ακέρωτο
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 - 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
- 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι, προαιρετικά (μοιάζει με μαύρο σουσάμι και το βρίσκουμε στα περισσότερα μπαχαράδικα)
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο, αλατοπίπερο και όλα τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και 600 ml νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα χόρτα και τα «ζεματίζουμε» για 2 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσουν λίγο και να ξεπικρίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
- Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 - 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Σκορπίζουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά το φαγητό να «ξεκουραστεί» και μοιράζουμε στα πιάτα. Σκορπίζουμε τα σουσάμια και σερβίρουμε με τη συνοδεία του γιαουρτιού.
Πηγή - γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου