
Ζητάμε από τον χασάπη να μας καθαρίσει καλά το κρέας και να το κόψει σε τέσσερα τεμάχια. Μπορούμε να ετοιμάσουμε το αρωματικό βούτυρο από την προηγούμενη μέρα.
Συνταγή : Κώστας Τσίγκας
Μερίδες : για 4 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.
Υλικά
- 1¼ κιλό καρδιά κιλότου καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα σπανάκι
- 500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 αβγό
- 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο για μακαρόνια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Για το αρωματικό βούτυρο
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
- 1 κουτ. γλυκού σόγια
- 1/4 κουτ. γλυκού θυμάρι
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε το αρωματικό βούτυρο:
- Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να έχει σχεδόν παχύρρευστη μορφή.
- Χτυπάμε καλά σε μπλέντερ το βούτυρο με το ξίδι, τη σόγια και το θυμάρι.
- Μεταφέρουμε σε μικρό μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει, για 20 λεπτά περίπου.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σοταριστεί για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και έπειτα από 1 λεπτό το σπανάκι.
- Σοτάρουμε το σπανάκι για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το γάλα.
- Αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί με το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια για 3 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ομογενές.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε ελαφρώς το αβγό σε μπολ και το προσθέτουμε στο σπανάκι ανακατεύοντας έντονα για να μην μαγειρευτεί το αβγό.
- Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σπανάκι μέχρι να ετοιμάσουμε το κρέας
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 225°C.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει καλό χρώμα και στις δύο πλευρές.
- Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και το ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου (μέτριο ψήσιμο).
- Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το τοποθετούμε στα πιάτα.
- Πάνω σε κάθε στέικ προσθέτουμε μία κουταλιά από το κρύο αρωματισμένο βούτυρο και δίπλα σερβίρουμε μια ποσότητα από το σπανάκι, το οποίο θερμαίνουμε ελαφρώς.
Tips:
- Η καρδιά του κιλότου είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση αντί των ακριβών στέικ.
- Ζητάμε από τον χασάπη να μας καθαρίσει καλά το κρέας και να το κόψει σε τέσσερα τεμάχια.
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε το αρωματικό βούτυρο από την προηγούμενη μέρα.
Πηγή - cookbook.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου