ΜΕΝΟΥ

Pages

Τάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτι

Μοναδικός συνδυασμός υλικών για μία φανταστική τάρτα.









Συνταγή : Νίκη Τρεσσου, Ευδοκία Φυλακούρη.
Μερίδες : για μία φόρμα 24εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος :  προετοιμασία 40΄, μαγείρεμα περιπου 50'
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά
  • 1 έτοιμη βάση ζύμης για τάρτα ή κουρού (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χειροποίητη βάση για τάρτα)
  • 8 - 10 αγκινάρες, καθαρισμένες*, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 350 γρ. ξινομυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 3 αυγά, προτιμότερο βιολογικά
  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα. 
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις αγκινάρες για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. 
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. 
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τυρί, τον άνηθο, τα αυγά, το γιαούρτι και αλατοπίπερο. 
  • Προσθέτουμε τις αγκινάρες με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. 
  • Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας. 
  • Κόβουμε όση ζύμη εξέχει, αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
  •  Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί και η βάση.

Tip - Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες
  • Kόβουμε το κοτσάνι τους. 
  • Αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. 
  • Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. 
  • Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου