¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για την μπεσαμέλ
- 50 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- ½ κ.γ. πιπέρι λευκό
- μία πρέζα αλάτι
Για τον κιμά
- 1 μέτριο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι, κατά βούληση
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 3 κ.σ.)
- 600 γρ. κιμά
- ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ. μπαχάρι
- 1/3 κ.γ. κανέλα
- 1 κύβο βοδινού
- 1/2 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού + 2-3 για γαρνιτούρα
- 35 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 35 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 35 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Για την μπεσαμέλ:
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Μόλις πήξει, προσθέτουμε τον κρόκο αβγού, τη σκόνη μουστάρδας, το πιπέρι, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
- Σε ένα ταψί βάζουμε το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Μόλις ροδοψηθεί ελαφρώς το κουνουπίδι, βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά.
- Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να αρχίσει να ψήνεται.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την κανέλα, τον κύβο βοδινού, πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί ο κιμάς.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βασιλικό και 2 μεγάλες κουταλιές από τη μπεσαμέλ που φτιάξαμε.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά στην άκρη λίγο να κρυώσει.
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε την μισή ποσότητα από το κουνουπίδι, ρίχνουμε επάνω τον κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κουνουπίδι.
- Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια την μπεσαμέλ και από πάνω ρίχνουμε διάσπαρτα τη μοτσαρέλα, το τσένταρ και την παρμεζάνα.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
- Βγάζουμε το σουφλέ από το φούρνο, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου