ΜΕΝΟΥ

Pages

Σουφλέ με κουνουπίδι και κιμά


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 90΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά

Για την μπεσαμέλ
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • ½ κ.γ. πιπέρι λευκό
  • μία πρέζα αλάτι

Για τον κιμά

  • 1 μέτριο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 3 κ.σ.)
  • 600 γρ. κιμά
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • 1/3 κ.γ. κανέλα
  • 1 κύβο βοδινού
  • 1/2 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού + 2-3 για γαρνιτούρα
  • 35 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 35 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 35 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Για την μπεσαμέλ:
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  • Μόλις πήξει, προσθέτουμε τον κρόκο αβγού, τη σκόνη μουστάρδας, το πιπέρι, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά

  • Σε ένα ταψί βάζουμε το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Μόλις ροδοψηθεί ελαφρώς το κουνουπίδι, βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Στο μεταξύ σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά.
  • Σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να αρχίσει να ψήνεται.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την κανέλα, τον κύβο βοδινού, πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί ο κιμάς.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βασιλικό και 2 μεγάλες κουταλιές από τη μπεσαμέλ που φτιάξαμε.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά στην άκρη λίγο να κρυώσει.
  • Σε ένα πυρέξ βάζουμε την μισή ποσότητα από το κουνουπίδι, ρίχνουμε επάνω τον κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κουνουπίδι.
  • Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια την μπεσαμέλ και από πάνω ρίχνουμε διάσπαρτα τη μοτσαρέλα, το τσένταρ και την παρμεζάνα.
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
  • Βγάζουμε το σουφλέ από το φούρνο, περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *


Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου