¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : Για ένα ταψί 28-30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Ψήσιμο 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Η θρεπτική πίτα της Κατοχής είναι ιδανική για το πρώτο γεύμα της ημέρας, αλλά και ως προσφάι, για το σχολείο και το γραφείο, ή ως ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία σαλάτας. Η «περιποιημένη» εκδοχή του Χριστόφορου Πέσκια θα σας ενθουσιάσει: είναι πανεύκολη, με απίθανο χρυσαφένιο χρώμα και έντονη, ρουστίκ γεύση.
Υλικά
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο, ψιλό
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 220 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
- 220 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 400 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
- 3 αυγά
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 220 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόχαρτο το ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά, με το σύρμα, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο (προσοχή, γιατί η φέτα είναι συνήθως αλμυρή).
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό λεμονιού, τον προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη φέτα και το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να σχηματιστεί ένας ελαφρώς υδαρής χυλός.
- Αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σφίξει η πίτα και να ροδίσει στην επιφάνεια.
ΤΡΕΙΣ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Με σπανάκι και άνηθο, σαν σπανακόπιτα
Προσθέτουμε στον χυλό 200 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο και μαραμένο για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, μαζί με 1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο. Μειώνουμε την ποσότητα της φέτας στο μισό.
Με καλαμπόκι και πιπεριές Φλωρίνης
Προσθέτουμε στον χυλό 1 κονσέρβα καλαμπόκι (ξεπλυμένο και καλά στραγγισμένο) και 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες και σοταρισμένες για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, καθώς και 100 ml κρέμα γάλακτος. Η πίτα θα βγει λίγο πιο παχουλή (γύρω στα 4 εκ.), επομένως θα αυξήσουμε τον χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.
Γλυκιά, με σταφίδες και κανέλα
Αφαιρούμε το τυρί. Προσθέτουμε στον χυλό 100 γρ. σταφίδες που έχουμε μουλιάσει για 1 ώρα σε 100 ml μπράντι (μαζί με τα υγρά, αν έχουν μείνει) και 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη.
Με καλαμπόκι και πιπεριές Φλωρίνης
Προσθέτουμε στον χυλό 1 κονσέρβα καλαμπόκι (ξεπλυμένο και καλά στραγγισμένο) και 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες και σοταρισμένες για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, καθώς και 100 ml κρέμα γάλακτος. Η πίτα θα βγει λίγο πιο παχουλή (γύρω στα 4 εκ.), επομένως θα αυξήσουμε τον χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.
Γλυκιά, με σταφίδες και κανέλα
Αφαιρούμε το τυρί. Προσθέτουμε στον χυλό 100 γρ. σταφίδες που έχουμε μουλιάσει για 1 ώρα σε 100 ml μπράντι (μαζί με τα υγρά, αν έχουν μείνει) και 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου