ΜΕΝΟΥ

Pages

Mα, μπομπότα;


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες : Για ένα ταψί 28-30 εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Ψήσιμο 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬



Η θρεπτική πίτα της Κατοχής είναι ιδανική για το πρώτο γεύμα της ημέρας, αλλά και ως προσφάι, για το σχολείο και το γραφείο, ή ως ένα ελαφρύ γεύμα συνοδεία σαλάτας. Η «περιποιημένη» εκδοχή του Χριστόφορου Πέσκια θα σας ενθουσιάσει: είναι πανεύκολη, με απίθανο χρυσαφένιο χρώμα και έντονη, ρουστίκ γεύση.


Υλικά
  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο, ψιλό
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
  • 220 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 400 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά
  • 40 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 220 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Στρώνουμε με λαδόχαρτο το ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά, με το σύρμα, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο (προσοχή, γιατί η φέτα είναι συνήθως αλμυρή).
  • Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό λεμονιού, τον προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε τη φέτα και το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να σχηματιστεί ένας ελαφρώς υδαρής χυλός. 
  • Αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί, απλώνουμε ομοιόμορφα σε μια λεπτή στρώση και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σφίξει η πίτα και να ροδίσει στην επιφάνεια.

ΤΡΕΙΣ ΘΑΥΜΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Με σπανάκι και άνηθο, σαν σπανακόπιτα
Προσθέτουμε στον χυλό 200 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο και μαραμένο για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, μαζί με 1/2 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο. Μειώνουμε την ποσότητα της φέτας στο μισό.

Με καλαμπόκι και πιπεριές Φλωρίνης
Προσθέτουμε στον χυλό 1 κονσέρβα καλαμπόκι (ξεπλυμένο και καλά στραγγισμένο) και 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες και σοταρισμένες για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, καθώς και 100 ml κρέμα γάλακτος. Η πίτα θα βγει λίγο πιο παχουλή (γύρω στα 4 εκ.), επομένως θα αυξήσουμε τον χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.

Γλυκιά, με σταφίδες και κανέλα
Αφαιρούμε το τυρί. Προσθέτουμε στον χυλό 100 γρ. σταφίδες που έχουμε μουλιάσει για 1 ώρα σε 100 ml μπράντι (μαζί με τα υγρά, αν έχουν μείνει) και 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη. 
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *



Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου