ΜΕΝΟΥ

Pages

Αγγούρι


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Το αγγούρι είναι καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis sativus-Σικυός ο ήμερος. Ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι.

Καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκήπιο τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή της.


Προέρχεται από την Ινδία όπου καλλιεργούνταν 3.000 χρόνια πριν. Είχε παρουσία στην Αρχαία Ελλάδα και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ύστερα, διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το αγγούρι περιέχει 96% νερό που φιλτράρεται φυσικά. Η φλούδα του είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και έτσι είναι καλύτερο να μην το ξεφλουδίζουμε. Το αγγούρι αποτελεί μια πηγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, κάλιο, πυρίτιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μολυβδαίνιο, όπως επίσης βιταμίνη Β, φώσφορο, νάτριο και ασβέστιο. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, το PH, είναι δροσιστικό και ανακουφίζει το δέρμα μας από ηλιακά εγκαύματα.


Είναι ένα καταπληκτικό διουρητικό, γιατί είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για να απαλλαγείτε από την περίσσεια υγρών (κατακράτηση), καθώς και του λίπους από το σώμα.  

Καταναλώνεται ωμό, είτε σκέτο ή σε σαλάτα όπως η χωριάτικη σαλάτα.
Αποτελεί κύριο συστατικό στην παρασκευή του τζατζικιού.

Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.

Τα τελευταία χρόνια συναντώνται διάφορες ποικιλίες αγγουριών. Από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο γνωστό επίμηκες σχήμα που πωλούνται ανά τεμάχιο ή με το κιλό. Υπάρχει και η ποικιλία που διατηρείται σε ξύδι, γνωστή ως τουρσί.



* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την ανάρτηση * *


Πηγή (Εξωτερικοί Σύνδεσμοι)
el.wikipedia.org,www.zougla.gr (Photo), www.iefimerida.gr (Photo)Fanpage (Photo)AlphaPatras (Photo),Εναλλακτική Δράση (Photo), www.olivenews.gr (Photo)   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου