ΜΕΝΟΥ

Pages

Φάβα κυμινάτη, με ψητές σουπιές


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Λευτέρης Λαζάρου.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Συστατικά
Για τις σουπιές

  • 900 γρ. σουπιές (φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες), καθαρισμένες
  • 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
  • 5γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες
  • 15 ml μηλόξιδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για τη φάβα με κύμινο

  • 500 γρ. φάβα
  • 400 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 4 γρ. κύμινο, σε σκόνη
  • 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • αλάτι

Τρόπος παρασκευής
Σουπιές

  • Βάζουμε τις σουπιές σε μέτριο ταψί μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 50-55 λεπτά.

Φάβα

  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το θυμάρι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, προσθέτουμε τη φάβα, σοτάρουμε για 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
  • Προσθέτουμε 1.500 ml νερό (ή ζωμό λαχανικών, αν έχουμε), αλάτι και το κύμινο και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (ξαφρίζοντας το πρώτο 10λεπτο) μέχρι να σωθούν τα υγρά. 
  • Ανακατεύουμε πολύ συχνά στη διάρκεια του μαγειρέματος. 
  • Πετάμε το θυμάρι και πολτοποιούμε τη φάβα στον πολυκόφτη, σε δόσεις, μέχρι να γίνει λεία κρέμα.

Σερβίρισμα

  • Μοιράζουμε τη φάβα σε πιάτα και στο κέντρο βάζουμε τις σουπιές, χοντροκομμένες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στολίζουμε με κλωναράκια θυμαριού.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *


Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου