¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Λευτέρης Λαζάρου.
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Συστατικά
Για τις σουπιές
- 900 γρ. σουπιές (φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες), καθαρισμένες
- 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
- 5γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 70 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες
- 15 ml μηλόξιδο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη φάβα με κύμινο
- 500 γρ. φάβα
- 400 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 4 γρ. κύμινο, σε σκόνη
- 50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
- αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Σουπιές
- Βάζουμε τις σουπιές σε μέτριο ταψί μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 50-55 λεπτά.
Φάβα
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το θυμάρι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, προσθέτουμε τη φάβα, σοτάρουμε για 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε 1.500 ml νερό (ή ζωμό λαχανικών, αν έχουμε), αλάτι και το κύμινο και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (ξαφρίζοντας το πρώτο 10λεπτο) μέχρι να σωθούν τα υγρά.
- Ανακατεύουμε πολύ συχνά στη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Πετάμε το θυμάρι και πολτοποιούμε τη φάβα στον πολυκόφτη, σε δόσεις, μέχρι να γίνει λεία κρέμα.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τη φάβα σε πιάτα και στο κέντρο βάζουμε τις σουπιές, χοντροκομμένες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στολίζουμε με κλωναράκια θυμαριού.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου