ΜΕΝΟΥ

Pages

Τom Yum (Tαϋλανδέζικη σούπα)




¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Νένα Δημητρίου
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Μαγείρεμα 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬


Η ονομασία της σημαίνει «βράσιμο και ανακάτεμα». Είναι μια εύκολη σούπα, πικάντικη και όξινη, που μαγειρεύεται σε όλη τη χώρα. Η βασική της συνταγή έχει λίγα λαχανικά και συνήθως γαρίδες, λόγω της αφθονίας των θαλασσινών στην Ταϊλάνδη, αλλά σηκώνει διάφορες παραλλαγές. Η Nοk από το Ruan Thai στην Τρούμπα, μάς έδωσε τη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο.


Υλικά

  • 700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους 4 εκ.
  • 2 κλαράκια λεμονόχορτο (lemonrgass), κομμένο στα τρία
  • 3-4 φύλλα μοσχολέμονου ή καφίρ (φρέσκα ή ξερά)
  • 1/4 κουτ. γλυκού γκαλάνγκαλ (μοιάζει με πιπερόριζα, έχει όμως πιο λεμονάτη γεύση και άρωμα. Το βρίσκουμε και ως φρέσκια ρίζα ή και τριμμένο σε σκόνη, ως μπαχαρικό)
  • 2 κουτ. σούπας πάστα tom yum (ένα κοντιμέντο από φύλλα καφίρ, λεμονόχορτο, σάλτσα ψαριού, μοσχολέμονο και κόκκινες πιπεριές τσίλι)
  • 150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φετάκια
  • 4 φλιτζ. τσαγιού γάλα καρύδας
  • αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χονδροκομμένα

Διαδικασία

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο σε 700 ml νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 10 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε στον ζωμό (να έχουν μείνει περίπου 300 ml υγρό στην κατσαρόλα) το λεμονόχορτο, τα φύλλα καφίρ και το γκαλάνγκαλ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. 
  • Προσθέτουμε την καυτερή πάστα tom yum, τα μανιτάρια, αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η πάστα και προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το κοτόπουλο. 
  • Επειδή είναι πιθανό το γάλα να αρχίσει να φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για τα επόμενα 5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί και το κοτόπουλο. 
  • Σερβίρουμε αμέσως τη σούπα, καυτή, σε 4 μπολ, γαρνίροντας με τον κόλιανδρο και τα κρεμμυδάκια.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *

Πηγή - www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου