¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Νένα Δημητρίου
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 15΄, Μαγείρεμα 20΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Η ονομασία της σημαίνει «βράσιμο και ανακάτεμα». Είναι μια εύκολη σούπα, πικάντικη και όξινη, που μαγειρεύεται σε όλη τη χώρα. Η βασική της συνταγή έχει λίγα λαχανικά και συνήθως γαρίδες, λόγω της αφθονίας των θαλασσινών στην Ταϊλάνδη, αλλά σηκώνει διάφορες παραλλαγές. Η Nοk από το Ruan Thai στην Τρούμπα, μάς έδωσε τη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο.
Υλικά
- 700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους 4 εκ.
- 2 κλαράκια λεμονόχορτο (lemonrgass), κομμένο στα τρία
- 3-4 φύλλα μοσχολέμονου ή καφίρ (φρέσκα ή ξερά)
- 1/4 κουτ. γλυκού γκαλάνγκαλ (μοιάζει με πιπερόριζα, έχει όμως πιο λεμονάτη γεύση και άρωμα. Το βρίσκουμε και ως φρέσκια ρίζα ή και τριμμένο σε σκόνη, ως μπαχαρικό)
- 2 κουτ. σούπας πάστα tom yum (ένα κοντιμέντο από φύλλα καφίρ, λεμονόχορτο, σάλτσα ψαριού, μοσχολέμονο και κόκκινες πιπεριές τσίλι)
- 150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φετάκια
- 4 φλιτζ. τσαγιού γάλα καρύδας
- αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, χονδροκομμένα
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο σε 700 ml νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε στον ζωμό (να έχουν μείνει περίπου 300 ml υγρό στην κατσαρόλα) το λεμονόχορτο, τα φύλλα καφίρ και το γκαλάνγκαλ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Προσθέτουμε την καυτερή πάστα tom yum, τα μανιτάρια, αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η πάστα και προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το κοτόπουλο.
- Επειδή είναι πιθανό το γάλα να αρχίσει να φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για τα επόμενα 5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί και το κοτόπουλο.
- Σερβίρουμε αμέσως τη σούπα, καυτή, σε 4 μπολ, γαρνίροντας με τον κόλιανδρο και τα κρεμμυδάκια.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου