ΜΕΝΟΥ

Pages

Μήλο




¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων, με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μήλων παγκοσμίως αποτελείται από επιτραπέζιες ποικιλίες. Οι ποικιλίες πολλαπλής χρήσεως όμως αρχίζουν να γίνονται συνεχώς δημοφιλέστερες. Παλιότερα σε κάθε τόπο καλλιεργούνταν διαφορετικές ποικιλίες μήλων. Οι απαιτήσεις όμως για αυξημένη παραγωγή και υψηλή ποιότητα καρπών, συνέβαλαν στη δημιουργία και διάδοση νέων ποικιλιών που καλλιεργούνται σήμερα σε διάφορα μέρη με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες. 

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης. 


Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Μηλεώνες απαντώνται ακόμη και στη Σιβηρία όπου η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να πέσει στους -40 βαθμούς Κελσίου. 

Μέχρι το 1940 η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρή. Σήμερα η καλλιεργούμενη έκταση είναι περίπου 150.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 350.000 τόνους, αποτελώντας τη δεύτερη σπουδαιότερη καλλιέργεια από τα φυλλοβόλα οπωροφόρα μετά τη ροδακινιά. Η καλλιέργεια της μηλιάς σε μορφή συστηματικών οπωρώνων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 7.5 χιλιάδες ποικιλίες μήλων.

Τα μήλα είναι θρεπτικά

Ένα μέτριο μήλο - με διάμετρο περίπου 7,6 εκατοστά - ισούται με 1,5 φλιτζάνια φρούτων. Δύο φλιτζάνια φρούτων καθημερινά συνιστώνται σε μία διατροφή 2.000 θερμίδων.
Ένα μέτριο μήλο - 182 γραμμάρια - προσφέρει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:


  • Θερμίδες: 95
  • Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 14% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (ΣΗΠ)
  • Κάλιο: 6% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Κ: 5% της ΕΑΚ
  • Επιπλέον, η ίδια μερίδα παρέχει το 2-4% της ΣΗΠ για το μαγγάνιο, το χαλκό και τις βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2 και Β6.
  • Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή πολυφαινολών. Ενώ οι διατροφικές ετικέτες δεν απαριθμούν αυτές τις φυτικές ενώσεις, είναι πιθανόν υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία.
  • Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα μήλα, αφήστε τη φλούδα - περιέχει το ήμισυ της ίνας και πολλές από τις πολυφαινόλες.

Ποιο συγκεκριμένα το μήλο περιέχει
  • Βιταμίνη C. (Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα την άμυνα του οργανισμού στις λοιμώξεις). 
  • Βιταμίνες της ομάδας Β. Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στη καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. 
  • Βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο (ή αλλιώς προβιταμίνη Α) παίζουν ρόλο στην προστασία του δέρματος, στην καλή όραση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το β-καροτένιο είναι παράλληλα ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. 
  • Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. 
  • Βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών. 
  • Φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του οργανισμού. 
  • Φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της εμφάνισης πολλών ασθενειών. 




Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου;
  • Υγιή και αστραφτερά δόντια.
  • Λαμπερή και λεία επιδερμίδα. 
  • Τα μήλα είναι ιδανική επιλογή για να χάσετε κιλά.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου σας.
  • Αντιμετωπίζουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
  • Καταπολεμουν διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Μειώνουν τη χοληστερίνη.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη.
  • Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Διατηρούν την καρδιά σας υγιή.
  • Βελτιώνουν το αναπνευστικό σας σύστημα.
  • Βελτιώνουν την όρασή και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 10-15%.
  • Αποφύγετε το Αλτσχάιμερ.
  • Το μήλο προστατεύει τα κύτταρα των νευρώνων από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από νευροτοξικότητα και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer.
  • Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε μήλα αυξάνει τα επίπεδα ακετυλοχολίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την ανάρτηση μας * *


Πηγή - el.wikipedia.org, www.iatronet.grwww.iatropedia.gr         
Πηγή Φωτογραφιών - ΕνικόςOnmedHorecaMarket,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου