¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 800 γρ. μπακαλιάρος παστός, ξαρμυρισμένος και κομμένος σε κομμάτια των 200 γρ.
- κουρκούτι
- 2.000 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
- 80 γρ. αλεύρι σκληρό
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 180 γρ. μπίρα
- αλάτι
Για τη σαλάτα παντζάρι
- 200 γρ. παντζάρι, βρασμένο, κομμένο κυδωνάτο
- 140 γρ. πορτοκάλι, κομμένο σε φιλέτα
- 10 γρ. μουστάρδα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 γρ. μαραθόσπορος
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε το χοντρό αλάτι από τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Κόβουμε σε κομμάτια και τοποθετούμε σε σκεύος με αρκετό νερό.
- Αλλάζουμε κάθε 6 ώρες το νερό. Μετά από περίπου 24 ώρες τηγανίζουμε ένα μικρό κομμάτι για να ελέγξουμε το ποσοστό αλατιού και εάν είναι ακόμα πολύ αλμυρός συνεχίζουμε τη διαδικασία.
- Φροντίζουμε να μη ξαλμυριστεί τελείως και να κρατάει ελαφρώς στο αλάτι.
- Σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά με τη βοήθεια μίας πετσέτας.
- Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.
Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα κομμάτια μπακαλιάρου να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
- Φέρνουμε σε θερμοκρασία 170°C και διατηρούμε εκεί. Στο μεταξύ, στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα.
- Βουτάμε τα φιλέτα του ψαριού μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα, ώστε να στραγγίξουν το παραπανίσιο κουρκούτι.
- Τηγανίζουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια κουτάλα αράχνη και τα κρατάμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξουν.
- Τα βάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.
Για το κουρκούτι
- Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σουρώνουμε σε σήτα και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (όχι όμως για περισσότερο από 30 λεπτά).
Για τη σαλάτα παντζάρι
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.yiannislucacos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου