ΜΕΝΟΥ

Pages

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι με σαλάτα παντζάρι


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 45΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬


Υλικά

  • 800 γρ. μπακαλιάρος παστός, ξαρμυρισμένος και κομμένος σε κομμάτια των 200 γρ.
  • κουρκούτι
  • 2.000 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

  • 80 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 180 γρ. μπίρα
  • αλάτι

Για τη σαλάτα παντζάρι

  • 200 γρ. παντζάρι, βρασμένο, κομμένο κυδωνάτο
  • 140 γρ. πορτοκάλι, κομμένο σε φιλέτα
  • 10 γρ. μουστάρδα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 γρ. μαραθόσπορος

Εκτέλεση
Για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου
  • Ξεπλένουμε το χοντρό αλάτι από τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Κόβουμε σε κομμάτια και τοποθετούμε σε σκεύος με αρκετό νερό. 
  • Αλλάζουμε κάθε 6 ώρες το νερό. Μετά από περίπου 24 ώρες τηγανίζουμε ένα μικρό κομμάτι για να ελέγξουμε το ποσοστό αλατιού και εάν είναι ακόμα πολύ αλμυρός συνεχίζουμε τη διαδικασία. 
  • Φροντίζουμε να μη ξαλμυριστεί τελείως και να κρατάει ελαφρώς στο αλάτι. 
  • Σκουπίζουμε και στεγνώνουμε καλά με τη βοήθεια μίας πετσέτας. 
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τον χρησιμοποιήσουμε.

Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου

  • Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, ώστε να μπορούν τα κομμάτια μπακαλιάρου να «κολυμπούν» με άνεση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. 
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία 170°C και διατηρούμε εκεί. Στο μεταξύ, στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα. 
  • Βουτάμε τα φιλέτα του ψαριού μέσα στο κουρκούτι και τα κρατάμε για λίγο στον αέρα, ώστε να στραγγίξουν το παραπανίσιο κουρκούτι. 
  • Τηγανίζουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. 
  • Τα βγάζουμε προσεκτικά από το λάδι με μια κουτάλα αράχνη και τα κρατάμε για λίγο πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να στραγγίξουν. 
  • Τα βάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

Για το κουρκούτι

  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σουρώνουμε σε σήτα και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (όχι όμως για περισσότερο από 30 λεπτά).

Για τη σαλάτα παντζάρι

  • Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.

* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *


Πηγή - www.yiannislucacos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου