¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Μερίδες : Για 5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 1 ώρα & 10΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
«Οι πρόσφυγες απ’ τη Μικρά Ασία έφεραν τα φαγητά τους στη Λήμνο. Ειδικά το συμμαγείρεμα με ρύζι, όπως χταπόδια με ρύζι, σαργός με ρύζι, ώστε να τους “πιάσει”. Η γιαγιά μου, που ήρθε από την Κούταλη (νησί της Προποντίδας), ήταν η καλύτερη μαγείρισσα του νησιού. Μαγείρευε σε γάμους, σε βαφτίσια και ήταν και η υπεύθυνη για το συσσίτιο. Μεγάλο το παράπονο του πατέρα μου που έμενε σχεδόν νηστικός, γιατί πάντα του έδινε μισή μερίδα, ώστε να μη θεωρηθεί ότι τον ευνοεί», αφηγείται η χαμογελαστή λογίστρια Θεοδοσία Καλημανά μαγειρεύοντας τις μυρωδάτες σουπιές.
Υλικά
Υλικά
- 1.500 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε καρέ 3-4 εκ.
- 2 μεγάλα μαρούλια, χοντροκομμένα
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- ο χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις σουπιές, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε περίπου 100 ml νερό και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν οι σουπιές.
- Προσθέτουμε τα μαρούλια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και το σερβίρουμε χλιαρό.
*
* Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου