ΜΕΝΟΥ

Pages

Αντιβ ή Σικορε



¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤


Το Σικόρε ή Βελγικό Αντιβ είναι ένα ανοιχτόχρωμο πράσινο λαχανικό με σφιχτά τυλιγμένα φύλλα που μοιάζει με οβίδα, είναι τόσο άσπρο γιατί μεγαλώνει στο σκοτάδι, έτσι εμποδίζει την ανάπτυξη της χλωροφύλλης, η οποία χρειάζεται ήλιο, στην Ελλάδα το λέμε "κιχώριο" και το βρίσκουμε στην αγορά όλους τους χειμερινούς μήνες.
Έχει μεγάλη διατροφική αξία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σαν ασπίδα στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, οι ευεργετικές του ιδιότητες το κατατάσσουν και στη σημερινή εποχή στους συμμάχους της υγείας μας γιατί είναι πλούσια πηγή βιταμινών όπως  Α, Β6, C, E, Κ και μετάλλων όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο,  φολλικό οξύ.
Πόσα είδη υπάρχουν
Υπάρχουν τρία είδη Σικορέ, το πράσινο κατσαρό, το φλαμανδικό και το σικορέ Βελγίου ή Βρυξελλών που ονομάζεται και αντίβ.


Τι πρέπει να προσέχουμε όταν διαλέγουμε ένα Σικόρε

  • Πρέπει τα φύλλα του να είναι τραγανά, φρέσκα και σφιχτά κλεισμένα μεταξύ τους. 
  • Να μην έχει χτυπήματα ή σημάδια από δαγκώματα εντόμων.
  • Τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα να πικρίζουν περισσότερο όταν έρθουν σε επαφή με το φως γιαυτό, πρέπει να αποθηκεύεται τυλιγμένο σε χαρτί και να τρώγεται όσο πιο σύντομα γίνεται από τη στιγμή που θα κοπεί.
  
Στην κουζίνα μας
  • Η γεύση του είναι ελαφρά πικρή στο μίσχο. Έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και για αυτό είναι τραγανό και δροσερό. 
  • Μπορούμε να το απολαύσουμε ωμό με πιπεράτα τυριά, με σολομό & μπρικ, με τη συνοδεία μιας vinaigrette.
  • Μαγειρεμένο αποκτά γλυκιά γεύση και συνοδεύει υπέροχα κρέας και πουλερικά. 
  • Σοταρισμένο ή Ψημένο είναι εξαιρετικό & πολύ νόστιμο, ιδιαίτερα αν το τυλίξετε με φέτες μπέικον, το καλύψετε με μπεσαμέλ και το ψήσετε στο φούρνο. 
  • Σε σαλάτα απλά το κόβουμε ωμό σε λεπτές λωρίδες (ανάλογα με τα γούστα μας) ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα σαν βαρκούλες ελευθερώνοντας τα προσεκτικά από το μίσχο ώστε να μην σπάσουν.
 
Ιδιότητες
  • Οι αρχαίοι Ρωμαίοι  και οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν το αίμα στον οργανισμό τους για αυτό και το κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες.
  • Το σικορέ, δρα ευεργετικά σε διάφορα πεπτικά προβλήματα λόγω της ινουλίνης , ενός ισχυρού προβιοτικού που περιέχει. 
  • Προλαμβάνει τις καούρες, μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας, αποτοξινώνει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, αποτρέπει τις βακτηριακές λοιμώξεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  
  • Είναι πλούσια πηγή φυτικών φαινολών, που ως γνωστό θεωρούνται αντιοξειδωτικές ουσίες και που σχετικές επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι βελτιώνουν σημαντικά την ισορροπία αίματος και πλάσματος στο ανθρώπινο σώμα, προφυλάσσοντας έτσι από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. 
  • Είναι επίσης φυσικό ηρεμιστικό και διουρητικό και γνωστό για την προστασία που παρέχει στο συκώτι και την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης.
* * Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την ανάρτηση * *


Πηγή Φωτογραφιών - www.efruit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου