¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Γκίκας Ξενάκης
Μερίδες : Για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 2 ώρες περίπου.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Συνοδεύουμε με φινόκιο, γλυκοπατάτες και κλημεντίνες
Υλικά
- 1.200 γρ. χοιρινή πανσέτα,
- σε ολόκληρο κομμάτι
- 700 γρ. γλυκοπατάτες, σε φέτες
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
- 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος
- 1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι,
- σε ολόκληρους κόκκους
- 6 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
- 3 μέτρια, λευκά, ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 130 γρ. φινόκιο, σε φέτες
- 400 γρ. κλημεντίνες
- 1 σκελίδα σκόρδο, χονδροσπασμένη
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC. Σε ένα γουδί χτυπάμε καλά τον μαραθόσπορο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πανσέτα από την επάνω πλευρά έτσι ώστε να δημιουργηθούν ρηχές διασταυρούμενες αυλακώσεις.
- Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και αλατίζουμε την πανσέτα από όλες τις πλευρές.
- Αλείφουμε το ταψί με το ελαιόλαδο και στρώνουμε τις φέτες των κρεμμυδιών, του φινόκιο και της γλυκοπατάτας.
- Ξεφλουδίζουμε 2 κλημεντίνες και τις αραδιάζουμε από επάνω. Προσθέτουμε το σκόρδο. Στύβουμε τις υπόλοιπες κλημεντίνες και περιχύνουμε τα υλικά με τον χυμό τους και το κρασί.
- Ρίχνουμε στο ταψί 1 ποτήρι νερό. Βάζουμε από επάνω την πανσέτα με την πλευρά της πέτσας από κάτω, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα βρεγμένη και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
- Γυρνάμε την πανσέτα έτσι ώστε να έρθει η πλευρά της πέτσας από επάνω.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για 45 ακόμη λεπτά. Το τελευταίο ημίωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
*
* Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου