¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Γαστρονόμος
Μερίδες : Για 8 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 20΄, Ψήσιμο 3 ώρες.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Στην Ιταλία, την ίδια συνταγή, χρησιµοποιούν και για ψητές φραγκόκοτες αλλά και κότες.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 45 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκοµµένα και καβουρδισµένα για 5 λεπτά στο τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
- 100 γρ. προσούτο, ψιλοκοµµένο
- 200 γρ. χοιρινός κιµάς
- 200 γρ. κιµάς κοτόπουλου, από µπούτι
- 1 αυγό
- 80 ml κρέµα γάλακτος
- 150 γρ. πουρές κάστανου (την περίοδο των εορτών βρίσκουµε συσκευασµένο στα περισσότερα σούπερ µάρκετ και στα παντοπωλεία)
- 1/3 κουτ. γλυκού ξερό φασκόµηλο
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τη γαλοπούλα
- 1 γαλοπούλα βάρους 3 κιλών
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κρεµµύδι, χοντροκοµµένο
- 1/3 κουτ. γλυκού ξερό φασκόµηλο
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 1/2 κλωνάρι σέλερι, κοµµένο σε 2-3 κοµµάτια
- 1 καρότο, κοµµένο σε 3-4 κοµµάτια
- 250 ml ξηρό λευκό κρασί
- 120 ml ξηρό κρασί Μαρσάλα ή άλλο ξηρό, γλυκό κρασί
- 250 ml ζωµός κότας ή νερό
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη γέµιση
- Σε ένα βαθύ µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά για τη γέµιση και τα αφήνουµε στην άκρη.
Για τη γαλοπούλα
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι) και αλατοπιπερώνουµε τη γαλοπούλα.
- Γεµίζουµε την κοιλιά της γαλοπούλας µε τη γέµιση και ράβουµε το άνοιγµα µε σπάγκο µαγειρικής. Σταυρώνουµε τα πόδια και τα δένουµε µαζί, και διπλώνουµε τις φτερούγες πίσω στην πλάτη.
- Τρίβουµε την πέτσα χρησιµοποιώντας 100 γρ. από το βούτυρο. Απλώνουµε το κρεµµύδι στο κέντρο ενός µεγάλου ταψιού και βάζουµε τη γαλοπούλα µε το στήθος προς τα πάνω.
- Κόβουµε άλλα 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπίζουµε ολόγυρα στο ταψί, µαζί µε το φασκόµηλο, το δεντρολίβανο, το σέλερι, το καρότο και τα κρασιά.
- Ψήνουµε για 2½-3 ώρες, περιχύνοντας 4-5 φορές τη γαλοπούλα µε τα υγρά του ταψιού κατά τη διάρκεια του ψησίµατος.
- Καλύπτουµε τη γαλοπούλα µε λαδόκολλα, όταν το δέρµα της χρυσίσει έντονα.
- Ξεφουρνίζουµε και βγάζουµε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ένα ξύλο κοπής. Αφαιρούµε τους σπάγκους και την αφήνουµε λίγο να «σταθεί». Σουρώνουµε τα υγρά του ταψιού σε µια µικρή κατσαρόλα.
- Προσθέτουµε τα υπόλοιπο βούτυρο, τον ζωµό κοτόπουλου ή νερό και αλατοπίπερο και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αδειάζουµε σε µια σαλτσιέρα.
- Κόβουµε τη γαλοπούλα και τη σερβίρουµε σε πιατέλα, µε τη γέµιση και τη σάλτσα.
*
* Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου