¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 12-14 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 405΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
Για την πάστα σκόρδου
- 6 μεγάλα κεφάλια σκόρδο, με τη φλούδα τους, κομμένα 1 εκ. από πάνω
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¼ φλ. βούτυρο, ανάλατο σε θερμακρασία δωματίου
- 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Για τη γαλοπούλα και τη σάλτσα
- 1 γαλοπούλα 8-9 κιλά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
- 2 μεγάλα κλωνάρια σέλερι, κομμένα
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο
- 2 ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 7 φλ. ζωμό κότας
- 900 γρ. μανιτάρια, χοντροκομμένα
- 1/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διαδικασία
Για την πάστα σκόρδου
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
- Τοποθετούμε τα σκόρδα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με τις 6 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 80 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκόρδα, αλλά να μη ροδίσουν.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα σκόρδα στην άκρη να κρυώσουν για 45 λεπτά.
- Πιέζουμε τις σκελίδες για να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
- Βάζουμε 1 φλ. σκελίδες σκόρδου στον κάδο του μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και πολτοποιούμε, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Μεταφέρουμε την πάστα σε ένα μικρό μπολ.
Για τη γαλοπούλα και τη σάλτσα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στην πιο χαμηλή θέση.
- Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά και τη στεγνώνουμε.
- Ξεκινώντας από το τέλος του λαιμού, γλιστράμε το χέρι ανάμεσα στο δέρμα και στο στήθος της γαλοπούλας, ώστε να χαλαρώσει το δέρμα.
- Τρίβουμε το ½ φλ. από την πάστα σκόρδου πάνω από το στήθος και κάτω από το δέρμα.
- Γεμίζουμε τη γαλοπούλα στο λαιμό και στις κύριες κοιλότητες.
- Μαζεύουμε τις φτερούγες και δένουμε τα πόδια ελαφρά για να κρατήσουμε το σχήμα.
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί.
- Τρίβουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα εξωτερικά με τα 2/3 της υπόλοιπης πάστας σκόρδου.
- Κρατάμε την υπόλοιπη πάστα για τη σάλτσα.
- Τοποθετούμε το κρεμμύδι, το σέλερυ, το καρότο στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα.
- Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βράζουμε το κρασί για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε στο ταψί 1 φλ. κρασί και 1 φλ ζωμό και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 1 ώρα.
- Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 1 ώρα ακόμη.
- Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με 1 φλ. κρασί και 1 φλ. ζωμό, σκεπάζουμε χαλαρά το στήθος και τα μπούτια της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 1 ώρα ακόμη.
- Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με ½ φλ. ζωμό και ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο, για 1 ώρα και 10 λεπτά ακόμα, μέχρι το θερμόμετρο στα μπούτια να φτάνει στους 80 C.
- Αφαιρούμε το ταψί με τη γαλοπούλα από το φούρνο, μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα σερβιρίσματος και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
- Με τη βοήθεια πιπέτας κουζίνας μεταφέρουμε τους χυμούς από την κοιλότητα της γαλοπούλας στο ταψί.
- Ρίχνουμε τους χυμούς από το ταψί της γαλοπούλας σε ένα μπολ και ξύνουμε όλα τα υπολείμματα από το ταψί.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το λίπος από τους χυμούς και κρατάμε 3 κ.σ. λίπος.
- Σουρώνουμε τους χυμούς σε μια μεγάλη κανάτα – δοσομετρητή.
- Προσθέτουμε στους χυμούς το υπόλοιπο ( ½ φλ.) κρασί και αρκετό ζωμό, ώστε να πάρουμε 6 φλ.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. από το λίπος της γαλοπούλας, που έχουμε κρατήσει, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε και την υπόλοιπη πάστα σκόρδου και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά, μέχρι το αλεύρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα 6 φλ. ζωμό και χτυπάμε με σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
- Βράζουμε για 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα.
*
* Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου