¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 12-16 τμχ.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 120΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Υλικά
- 5 μεγάλα κυδώνια
- 1 λεμόνι, χυμό και φλούδα (το κίτρινο μέρος μόνο)
- 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 1 περίπου κιλό ζάχαρη (ίση με την ποσότητα του πουρέ)
- 1 βανίλια, σκόνη
- 1 φλ. αμύγδαλα, θρυμματισμένα
- σπορέλαιο, για επάλειψη του αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος
Διαδικασία
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράζει.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους και τα κόβουμε στη μέση.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
- Ρίχνουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα μαζί με το χυμό και τη φλούδα λεμονιού, την αρμπαρόριζα, το ξυλαράκι κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 60 λεπτά.
- Σουρώνουμε, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας και την αρμπαρόριζα και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα κυδώνια να γίνουν πουρές.
- Ζυγίζουμε τον πουρέ και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη.
- Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια και βράζουμε τον πουρέ κυδωνιών για περίπου 1 - 1 ½ ώρα, ανακατεύοντας συχνά με μία ξύλινη κουτάλα για να μη κολλήσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC.
- Μόλις το μείγμα αρχίζει να πήζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το κυδωνόπαστο σε ένα πυρέξ, που έχουμε στρώσει από πριν με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και έχουμε λαδώσει με σπορέλαιο.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε το κυδωνόπαστο για 60 περίπου λεπτά, μέχρι να σφίξει και να πάρει καστανοκόκκινο χρώμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Κόβουμε το κυδωνόπαστο σε κομμάτια και σερβίρουμε
*
* Μη ξεχάσετε να βαθμολογήσετε την συνταγή * *
Πηγή - www.dimitrisskarmoutsos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου